Jak różni się pizza na całym świecie.

Wszyscy dziś znają pizzę. To prawdziwy fenomen, narodowa potrawa i duma Włochów. Oczywiście danie to na przestrzeni lat ulegało licznym modyfikacjom, ale przepis na oryginalną pizzę neapolitańską pozostał. Wiele rodzajów pizzy powstało, ponieważ kreatywność szefów kuchni jest nieograniczona. I tak w 1962 roku narodziła się pizza hawajska, wymyślona w Kanadzie przez greckiego szefa kuchni. Dla Włochów taki eksperyment jest niemal świętokradztwem, dlatego tak bardzo chronią tradycyjne receptury i sceptycznie podchodzą do dziwnych rzeczy. Włoska pizza ma zwykle do 3 dodatków i nie zawiera sosu ani oleju. Każdy, kto choć raz spróbował autentycznej włoskiej pizzy, musi przyznać, że Włosi mają rację – pomimo kilku dodatków smak jest wyjątkowy.

Pizza może mieć wiele stron. Amerykańska wersja tego dania nie wygląda tak, jak robisz to sam w domu. Choć popularność tego dania jest niezachwiana, niewiele osób wie, jak wygląda autentyczna włoska pizza. Za ten wspaniały smak odpowiadają Włosi. Prawdziwa pizza ze słonecznej Italii powstaje na bazie mąki typ 00, która jest specjalnie produkowana do tego dania. Ciasto wyrabia się ręcznie, zwykle bez wałka do ciasta. Jak ujął to szef kuchni włoskiej restauracji Fabryka Pizzy Discovered 4:

Wiele restauracji zachęca ich również do wyboru własnych dodatków do pizzy. Na torcie możesz mieć wszystko, czego dusza zapragnie. Tymczasem prawdziwa włoska pizza rządzi się swoimi prawami – składa się z przaśnego ciasta, które można posypać trzema, maksymalnie czterema składnikami. nigdy! Dzięki temu ta codzienna żywność ma dużą różnorodność i niepowtarzalny smak.